Puhelinmyyjän päivä on vaihtelevia tapahtumia täynnä. Työ voi olla aktiivista kontaktointia, tapaamisaikojen sopimista tai saapuviin puheluihin vastaamista. Monet rakennusyritykset käyttävät puhelinmyyntiä tekemään remonttitarpeiden kartoituksia. Näin yhtiöt voivat tehdä tarkan kustannusarvion ja jokaiselle asiakkaalle yksilöidyn tarjouksen.
Palveluntarjoajan vaihtaminen puhelimitse on myös yleistä. Tällöin puhelinmyyjän tehtävänä on vakuuttaa kuulija, että hänen tarjoamansa liittymä- tai sähkösopimus on nykyistä parempi. Myös tapaturmavakuutuksia hoidetaan puhelimitse runsaasti.
Työtä suuresta vai pienestä yrityksestä?
Puhelinmyynti on tärkeää pienyrityksille, mutta niillä ei useinkaan ole mahdollisuutta palkata myyjää kokopäiväisesti. Osa-aikainen sopimus voi olla mahdollinen tai kokopäivätyöhön sisältyä muitakin hallinnollisia asioita tai käytännön tehtäviä.
Suurissa yrityksissä voi olla myynnille ja markkinoille kokonainen osastonsa, mutta myös ne voivat ostaa puhelinpalvelunsa muualta. Toiminta call centerissä voi palvella vain yhden yrityksen tarpeita tai koota saman katon alle useita toimialoja.
Palkkaus ja työajat
Puhelinmyyjän palkka riippuu sekä työnkuvasta että myyntien provisio-osuudesta. Myös sijainti, koulutusaste, toimiala ja työkokemus vaikuttavat palkkakuitin suuruuteen. Tavallisesti ansio rakentuu TES:in mukaisesta takuupalkasta ja sen päälle lisättävästä myyntiprovisiosta. Toisin sanoen jokaisen puhelinmyyjän palkka on erilainen ja riippuu hänen omista onnistumistaan. Tehokkaimmat työntekijät voivat yltää hyvinkin korkeisiin tuloksiin.
Työ jakaantuu tavallisesti kahteen vuoroon – aamuun ja iltapäivään. On myös aloja, jotka vaativat kolmivuorotyötä, mutta ne ovat harvassa. Usein viikoittaiset työtunnit ovat sovittavissa työnantajan kanssa ennen sopimuksen kirjoittamista ja vapaatakin saa hyvin pyydettäessä. Vuoroja voi olla mahdollista vaihtaa työkavereiden kanssa, jos yllättäviä menoja ilmenee.
Puhelinmyyjien kokemuksia
Puhelinmyynnistä liikkuu monenlaisia kertomuksia. Niitä on toki hyvä kuunnella, mutta muista että jokainen työnantaja ja -ympäristö ovat omanlaisiaan samoin kuin puhelinmyyjätkin. Vaikka kyseessä on siisti sisätyö, se ei sovi kaikille. Puhelimeen vastaajat voivat olla töykeitä ja suoranaista haistattelua esiintyy valitettavasti ajoittain. Paine tuloksen takomisesta voidaan myös kokea turhauttavana ja tyrkyttäminen epämiellyttävänä.
Yritykset kuitenkin tietävät tämän ja tarjoavat koulutuksia, seuraavat edistymistä ja ovat tukena, kun sitä tarvitaan. Tärkeintä on muistaa oma arvonsa, eikä ottaa huonoja hetkiä henkilökohtaisesti. Asiakkaan ongelman ratkaisemisesta saadaan kestäviä onnistumisen tunteita. Palkka on tavallisesti hyvä ja heijastaa omaa panosta selkeämmin kuin monessa muussa työssä.
Minustako puhelinmyyjä?
Puhelinmyynti sopii monenlaisille työntekijöille sen joustavuuden vuoksi. Työtä on myös liki aina tarjolla, ja työputket voivat helposti kattaa itselle sopivan ajanjakson, kuten kesän. Puhelinmyynti parantaa neuvottelu- ja kommunikointitaitoja ja opettaa paljon ihmisten käytöksestä ja mielestä. Vaikka ura puhelinmyyjänä jäisi lyhyeksi, on kokemuksesta paljon hyötyä.